duminică, 11 mai 2008

URGENT PICHETARE PE 13 MAI 2008

nvitatie adresata iubitorilor de animale
Asociatia nonguvernamentala pentru protectia animalelor “Cutu, cutu” va invita marti, 13.05.2008, intre orele 10.00-17.00, la actiunea de pichetare organizata in fata Casei Poporului, la intrarea Camerei Deputatilor, Bucuresti, Strada Izvor, nr. 2-4, sector 5 (in fata Parcului Izvor).

Aceasta reprezinta o alta etapa in sustinerea legii animalelor fara stapan.
Scopul acestei actiuni este acela de a solicita presedintelui Comisiei pentru Administratie Publica, domnul deputat Relu Fenechiu, si celorlalti domni deputati din comisie, sa voteze favorabil in urma dezbaterilor ce au loc marti, 13.05.2008, pe marginea proiectului de gestionarea a animalelor fara stapan. Adoptatarea legii in plenul Camerei Deputatilor (camera decizionala) poate depinde si de raportul favorabil al comisiei.

Propunerea legislativa de completare si modificare a Legii 227/2002 privind protectia animalelor strazii ( cunoscuta sub numele de “Legea Marinescu II”) a fost votata de Senatul Romaniei in unanimitate, in decembrie 2007. Insa, de mai bine de 4 luni, astepta la Camera Deputatilor, desi este singura solutie de rezolvare a problemei cainilor comunitari.
In urma pichetarii de marti, 6.05.2008, si a intrevederii cu domnul deputat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi a comisiei.

Aprobarea proiectului legislativ reprezinta o mare urgenta, deoarece este sustinut de Uniunea Europeana si aplicat, cu rezultate foarte bune, in tarile membre. De exemplu in Italia, iar de curand, in Bulgaria a fost promulgata o astfel de lege.
Si in tarile ne-membre precum Marea Britanie, chiar si in Turcia, legea obliga la sterilizarea animalelor fara stapan

Romania
a ramas singura tara europeana in care se mai aplica tratamente barbare animalelor strazii.

La noi, programul de sterilizare s-a implementat deja cu succes in 20 de orase
(exemple: Oradea , Cernavoda, Pitesti , Busteni etc).

Este util de stiut ca “Legea Marinescu I” a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial la 15 ian. 2008 si se refera la toate animalele, cu si fara stapan, domestice si salbatice. Este o “lege-mama”. Legea “Marinescu II” este supranumita si “lege-pui” si se refera doar la animalele fara stapan.
Acum este momentul sa sustinem aceasta cauza.

Doar venind cat mai multi, putem determina votarea legii.
Ce prevede aceasta lege? Banii care astazi se folosesc din bugetul statului pentru eutanasierea animalelor strazii, vor fi folositi pentru sterilizarea lor. (Studiile arata ca daca o mama da nastere la 4 pui, tinand cont ca fata de doua ori pe an si ca si puiii ei ajunsi la maturitate fata, se nasc 4372 de catei in 7 generatii. Mai bine se sterilizeaza azi mama, caci timpul pierdut si fondurile alocate pentru eutanasierea a 4372 de catei sunt uriase!) Tot din banii statului se vor construi noi adaposturi. Animalele vor fi inregistrate astfel incat sa poata fi recunoscut stapanul atunci cand gasim un animal aruncat pe strada (cal, caine, pisica). Cei care vor mai arunca puiii fatati pe strada, (cei pe care ii gasiti dumneavoastra mereu la ghene, la coltul blocului in cutie, in piete sau la marginea campului), acestia, gratie unui registru national de inregistrare, vor fi in sfarsit prinsi si aspru pedepsiti, astfel incat nu isi vor mai permite sa repete greseala. Sunt animale “cata frunza si iarba” peste tot, pe strazi, pe autostrazi, in paduri, la tara . Doar un proiect national de control al inmultirii lor ne-ar ajuta.
Proiectul de lege este foarte bine gandit. Daca nu se va aproba, sarcina apararii animalelor fara stapan va ramane in continuare pe spatele iubitorilor de animale, mult prea impovarati cu numarul lor urias. Numai prezenta dumneavoastra mare la pichetare va schimba soarta acestor fiinte. Pierdeti o zi, dar castigati o viata linistita.
Prezenta dumneavoastra masiva poate impiedica avizarea nefavorabila a legii in comisie.

La manifestatie vor participa iubitori de animale din Bucuresti, alaturi de reprezentanti ai ONG-urilor.
Va rugam sa ne transmiteti prin mail ori sms numele si seria/numarul de buletin si sa-l aveti cu dumneavoastra, fiind necesar invitatiei in Parlament.
Transmiteti invitatia mai departe, celorlalti iubitori de animale.
Persoana de contact:

Marcela Lungu
pres. Asoc.”Cutu, cutu”
0726/157.498, 0766/251.158

Niciun comentariu: