duminică, 20 mai 2007

Cancerul testicular

 Cancerul testicular reprezinta aparitia unor celule anormale (canceroase) in tesutul unuia sau ambelor testicule si este cea mai raspandita forma de cancer la barbatii intre 15 si 34 de ani. Cei mai afectati, conform statisticilor medicale, sunt barbatii albi. Rata de imbolnavirii aproape ca s-a dublat in ultimii ani.

Cele mai multe cazuri de cancer testicular au fost descoperite chiar de pacienti. Simptomele generale sunt aparitia unei umflaturi pe un testicul, inflamarea testiculelor, dureri sau discomfort in zona scrotului, dureri in zona abdominala, a organelor genitale sau a spatelui.

Este foarte indicata examinarea individuala a testiculelor din cand in cand, chiar daca nu exista nici o durere. Daca ti se pare ceva ciudat consulta medicul. Mai mult, un examen specializat din cand in cand, cel putin o data pe an este foarte recomandat. Ca orice forma de cancer, cu cat este descoperit mai din timp, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.


Factorii de risc care trebuie luati in considerare privind aparitia cancerului testicular sunt:

Existenta unui testicul necoborat din abdomen. Testiculele se dezvolta, inainte de nastere in abdomen, de unde coboara apoi in scrot. Barbatii la care unul dintre testicule nu a coborat in scrot sunt mult mai predispusi la a suferi de cancer testicular. Predispozitia este la fel de mare in cazul ambelor testicule, chiar in urma unei operatii chirugicale de coborare a testiculului in scrot.


Anomaliile congenitale ale testiculelor sau penisului sunt deasemenea un factor favorizant aparitiei cancerului testicular. De asemenea, cei care sufera de hernie inghinala sunt predispusi acestei forme de cancer.


Barbatii care au suferit in trecut de cancer testicular prezinta un risc marit de reimbolnavire, dar si cei care au avut in familie cazuri de cancer testicular pot suferi de acesta boala.


In aproximativ 90 % din cazuri pacientii s-au vindecat complet. Este necesar insa ca fostii pacienti sa efectueze controale de rutina si analize periodic din cauza riscului de reaparitie a acestei maladii.


Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, tratamentul este mai putin invaziv, iar efectele secundare mai putin suparatoare.


Cancerul testicular poate fi tratat prin operatie chirurgicala, radio-terapie si chimioterapie, de multe ori combinate. Operatia presupune extirparea testicului afectat, dar nu prin taierea scrotului, existand riscul de extindere a cancerului daca se realizeaza in acest fel.

Multi barbati sunt ingrijorati in privinta performantelor sexuale ca urmare a eliminarii unuai dintre testicule. trebuie spus ca nu exista nici o probleme din acest punct de vedere, atat timp cat celalalt testicul este perfect sanatos.Nici gradul de feritilitate nu este afecatat in mare masura, pacientii care au suferit de cancer testicular putand avea copii in continuare. Din motive estetice, poate fi folosita o proteza, introdusa in scrot pentru a inlocui testiculul extirpat.


Totusi, exista cazuri in care este necesara extirparea si a unor noduli limfatici din zona inghinala, ceeea ce nu afecteaza abilitatea de a avea erectie sau orgasm, dar poate sa duca la infertilitate daca interfereaza cu ejacularea (ejacularea si orgasmul nu depind una de cealalta!!)


O alta forma de tratament este, asa cum am spus mai sus, radioterapia, care se foloseste de obicei dupa operatia de extirpare a testiculului afectat, pentru a ucide eventualele celule canceroase care au ramas in organism.


Chimioterapia este la randul ei folosita tot ca tratament adjuvant, dupa operatie, numai ca foloseste medicamente care omoara celulele canceroase ramase.


Barbatii care au avut probleme de infertilitate inainte de a fi diagnosticati cu cancer testicular trebuie sa discute foarte in detaliu cu doctorul aceasta problema, infertilitatea totala in urma cancerului testicular fiind posibila. De aceea, se poate apela la o banca de sperma, unde pacientul isi poate pastra sperma in eventualitatea in care se hotaraste sa aiba copii.

Niciun comentariu: